Ayurvédikus képzések

Ayurvédikus képzéseink

I. Ayurvéda Konzulens képzés 2 félév

Bevezetés

Az Ayurvéda nemcsak a tudományt, de a vallást és a filozófiát is magában foglalja,melyben  az igazság a Lét, a Tiszta Létezés, mint élet Forrása. Az Ayurvéda az igazság tudománya, ahogyan az az élet által megmutatkozik.

Tanfolyam sorozatunk az alapoktól szintenként felépítve kíván betekintést nyújtani e csodálatos több ezer éves bölcsesség, tudomány, egészségtudomány, erkölcs-és etikai normák rendszerébe, mely tudás birtokában többszintű fejlődés tapasztalható.

Kiknek ajánljuk:

 Masszőröknek, természetgyógyászoknak, jógaterapeutáknak, pszichológia szakterületein dolgozó szakembereknek, valamint azon kedves érdeklődőknek, kik fontosnak tartják megérteni testük működését, felelősséget kívánnak vállalni gyógyulásukért

Programunk fő célkitűzése:

 • a több, mint 5000 éves, a mai napig élő, klinikailag igazolt, ayurvédikus gyógyászat bemutatása alap és emelt szinteken.
 • módszereivel testi-lelki egészségünk elérése,
 • annak megtartása hosszú távon,
 • korunk népbetegségeinek elkerülése.
 • praxis módszerének hatékonyabbá tétele integrál szemléletű tudásanyaggal

Jelen programunk egészségmegőrző, öngyógyító eljárások összessége, melyet megismertetünk a résztvevőkkel saját életükért való felelősségvállalás jegyében.

Terapeuták, szakemberek részére integrál szemléletű oki terápiák megismerését szolgálja.

 • a módszer tanulható
 • folyamatosan fejleszthető
 • kiváló egészség teremthető alkalmazásával

Az Ayurvéda  a világ több országában a modern medicina mellett, és azzal együtt működve van jelen! Klinikai módszertanára orvosok szakosodnak!

A képzés célja:

Olyan átfogó ismeretek nyújtása az ayurvéda rendszeréből, mely nagymértékben segíti a terapeutát saját egészségi állapotának teljesebb körű tudatosságában, betegségek korai felismerésében, az egyensúly helyreállításában, de legfőképp a megelőzésben, példamutatásban.

Továbbá képessé teszi a tudás átadására, ezzel segítve a hozzá fordulóknak az egyensúly helyreállítását.

Módszerei:

elmélet és gyakorlat – a tanultak alapján esettanulmányok készítése, mely követi a változás mértékét egy éven keresztül.

Az Ayurvéda Konzulens képzés kerettematikája

Kezdés: 2020. október 17-én 10:00 órától

Oktatási napok:

 • október 17 és 18.
 • november 14. és 15
 • december 12. és 13.
 • január 16. és 17.
 • február 13. és 14.
 • március 13. és 14.
 • április 17. és 18.
 • május 15. és 16.

Záró tábor, vizsgák: június 9-től 13-ig

 • 125 000 Ft / félév – (elmélet és gyakorlat)
 • az évközi vizsga ingyenes
 • év végi vizsga 15.000 Ft
 • a tábor költsége vizsgadíjakkal, szállással, étkezéssel 95.000 Ft

A megrendeléskor az első félév fizetendő – részletfizetés lehetséges!

 • kérhető telefonon: 0630 383 2023 vagy e-mailben: info@aryan.hu
 • előleg 65.000 Ft a regisztrációkor, majd a továbbiakban:
  • szeptember 30-ig 60.000 Ft
  • november 15-ig 65.000 Ft
  • január 15-ig 60.000 Ft
  • tábor előleg március 15-ig: 50.000Ft
  • további tábori költség: május 15-ig 45.000Ft

Ayurvédikus masszázsterápiás kurzusaink

Az ayurvéda konzulens képzésünkön kívül folyamatosan indítunk masszázsterápiás kurzusokat. Gyakorlati oktatás keretein belül I -VI. szintekig. A tananyagok egymásra épülnek, azonban egyenként is felvehetők igény szerint.

I. Abhyanga

Az Ayurvéda egy átfogó szellemi-lelki és a mindennapi élet egészségmegőrzésének tudása. A masszázs egy része ugyan,de általa közelebb kerülhettek az ayurvéda egész rendszeréhez! Az oktatás során kitérünk a betegségek lelki okaira, felismerésére.az alkat szerinti tipizálásra (vata-pita-kapha alkat meghatározásra ) A testet felszabadító tisztításokra (pancha karma kezelésekre) A felépítő terápiák lehetőségeire ,mint meditáció,jóga,mantrák,imák,fohászok,táplálkozás….

Röviden egy kis ismertető a masszázsról:

Az egész testet érintő gyógytevékenység. A masszőr olajjal, illetve krémmel bekent testfelületen a kéz különböző részeivel dolgozik. Elméleti alapját a testet behálózó láthatatlan energiavonalak ( sroták ) fogalma képezi. Az indiai filozófiatörténet bizonyítja eredetét.
Az energiavonalakon elhelyezkedő marma pontok szervekkel tartanak kapcsolatot,hasonlóan,mint a kínai akupresszúra pontok. Masszázs alkalmával áttörhetők a pontokban keletkezett gátak, mellyel segíthető az energia újbóli áramlása, az egészségi állapot helyreállítása. Speciális indiai zenére a páciens a terápia során mindvégig meditatív állapotban van. Ebben a zónában a belső fiziológiai folyamatok kiválóan harmonizálódnak.

Kiválóan alkalmas:

– lelki blokkok felismerésére-oldására
– stressz okozta feszültség oldására, testi-lelki harmonizálásra,
– mozgásszervi bántalmak fájdalommentes kezelésére,
– ízületi és gerincbántalmak gyógyítására,
– reumatikus panaszok enyhítésére,
– élénkíti a vér- és nyirokkeringést,
– a test méregtelenítésére,
– az öngyógyító folyamatok aktivizálására.
Tananyag csomagunk elméleti blokkjaiban megtanuljuk a speciális alkatok meghatározását, így mind a masszázs,mind az étrend ,egyedivé válik, valamint a tisztító eljárásokat alkatok,és betegségek szerint. Így a masszázsterápiás eljárások hatékonysága nagymértékben fokozható.

II. Shiroabhyanga

Marmamasszázs-Marmapresszúra

A marma pontok elhelyezkedésüket tekintve  az idegek, izmok, inak, erek, csontok, ízületek  feletti helyeken találhatóak. A marmák energia kapuk. Nyitódnak, záródnak. E pontok fel tudják venni a kozmikus energiát, mely a fizikai testben, a srotákban, a nádikon keresztül kering, majd eljut a fizikai test szerveihez, a sejtekhez.

A pontok ismeretében, a terápia ismeretében, melyet e pontokon keresztül végezhetünk, irányítható a prána valamennyi for­mája, amely a testet harmonizálja. Így hosszútávon megőrizhető az egészség, valamint betegségek gyógyulását képesek vagyunk elősegíteni.         A tanfolyamon tanult pontok ingerlése nyitása során a légzőgyakorlatok hatékonysága is emelhető, hiszen a fej, nyak, váll régió pontjainak nyitása nagymértékben javítja a pranayama hatékonyságát

Tananyag csomagunk elméleti blokkjaiban megtanuljuk a speciális alkatok meghatározását, így mind a masszázs,mind az étrend ,egyedivé válik, valamint a tisztító eljárásokat alkatok,és betegségek szerint. Így a masszázsterápiás eljárások hatékonysága nagymértékben fokozható.

III. Arc Marma

A marma pontok elhelyezkedésüket tekintve az idegek, izmok, inak, erek, csontok, ízületek feletti helyeken találhatóak. A marmák energia kapuk. Nyitódnak, záródnak. E pontok fel tudják venni a kozmikus energiát, mely a fizikai testben, a srotákban, a nádikon keresztül kering, majd eljut a fizikai test szerveihez, a sejtekhez.

A pontok ismeretében, a terápia ismeretében, melyet e pontokon keresztül végezhetünk, irányítható a prána valamennyi for¬mája, amely a testet harmonizálja. Így hosszútávon megőrizhető az egészség, valamint betegségek gyógyulását képesek vagyunk elősegíteni.

Az arc Marma pontjai egyben reflex területek aktív pontjai. A reflexhatás a szervspecifikusságban mutatkozik meg. Egy-egy zóna egy-egy szerv reflexes területe az arcon. A zóna, és a zónában található Marma pontok ingerlése, aktiválása közvetlen ingerhullámot indít az adott szervhez, szervrendszerhez. A kezelés során a pontok energia felvétele sokszorosára növekszik. A megnövekedett energia a célszervhez irányítódik, javítva annak működését. Másodsorban az arcon lévő nyirokspecifikus pontok is aktiválódnak, melyek intenzív nyirokelvezetést indítanak a testben. Az arc Marma masszázsa sok esetben felér egy egész testes masszázs energetikai hatásával.

Tananyag csomagunk elméleti blokkjaiban megtanuljuk a speciális alkatok meghatározását, így mind a masszázs,mind az étrend ,egyedivé válik, valamint a tisztító eljárásokat alkatok,és betegségek szerint. Így a masszázsterápiás eljárások hatékonysága nagymértékben fokozható.

IV. Udwarthana

 

Biológiai és kompressziós nyirok kezelések 100%-os növényi porokkal .
A terápia több, mint 5000 éves gyógyászati rendszer alapját képezi. Elsősorban a Pitta és a Kapha jellegű toxinok eltávolítását szolgálja. Csodálatos megfiatalodást eredményez a bőrnek, kötőszövetnek, az egész testnek!

Kivezeti a felesleges vizeket, zsírokat, élénkíti a vérkeringést, immunerősítő hatású.
A masszázs eljárásoktól eltérően, nem olajakat használunk, hanem speciális gyógynövény őrleményt.
Tananyag csomagunk elméleti blokkjaiban megtanuljuk a speciális alkatok meghatározását, így mind a masszázs,mind az étrend ,egyedivé válik, valamint a tisztító eljárásokat alkatok,és betegségek szerint. Így a masszázsterápiás eljárások hatékonysága nagymértékben fokozható.

V. Passzív kimozgatás – páros jógaterápia

 

A passzív kimozgatás – páros jóga terápia masszázs elméleti alapjait a testet behálózó energia vonalak – sroták vagy nadik rendszerének ismerete határozza meg.  A kezelések során e rendszer 10+ 2 fő energiavonalának és az azokon található marmapresszúrás pontok kezelése történik. Célja az energiaáramlás zavarai következtében kialakult fájdalmak, feszültségek, esetleg betegségek kezelése. Az energia vonalak átdolgozása fel tudja oldani ezeket a blokkokat, elakadásokat, visszaállítva az életenergia szabad áramlását, és ezen a szervezet egyensúlyát. Az energiablokkok felszabadítása által helyreáll a test harmóniája, aktivizálódik öngyógyító ereje, erősödik ez által az immunrendszer, megszabadít a feszültségtől, könnyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat

Szemben a nyugati masszázs technikákkal a passzív kimozgatás nem elsősorban a fizikai testet kezeli, hanem sokkal inkább az energiatestet. Az izmok közvetlen megdolgozása mellett az energiapontok nyomását – presszúráját is alkalmazza. A masszázs során végzett nyújtó gyakorlatok megfelelnek a jóga által alkalmazott ászánáknak, ezért sok helyen jóga masszázsnak is nevezik.

A cél a kimozgatás, a nyújtás, a fájdalom mentesítés a blokkok feloldása. Mindezen műveleteket a földön végezzük. Épp úgy, ahogyan a jóga gyakorlatokat. A kezelés sorozat minimum 6-10 kezelésből áll, probléma esetén. Prevencióban, akár egy kezelés is teljes ellazulást hozhat. A kliens képessé válik az önálló jóga ászanák elvégzésére, mely a továbbiakban egészségmegőrző lehet!

A masszázskezelések minden esetben személyre szabottak, a vendég egészségi állapota, rugalmassága és testméretei alapján, akár terápiás célból, akár általános közérzet javítás céljából végzik. A kezelések során mindig teljes testmasszázs történik, annak érdekében, hogy az energiaáramlás az egész testen kiegyensúlyozható legyen. Amennyiben speciális terápiás céllal történik a masszázs (pl. fejfájás, derékfájás, stb.) úgy a teljes test masszázst követően sor kerülhet csak egyes testrészeket, energiavonalakat érintő további rövid kezelésekre is.

(érdekesség: e terápia szolgált alapjául a Tradicionális Thai masszázsnak)

Hatásai:

 • relaxáló,
 • nyugtató,
 • pihentető,
 • lazító,
 • feszültség- és fájdalomcsökkentő,
 • kimozgató
 • egészségmegőrző,
 • fokozza a szervezet öngyógyító mechanizmusait
 • segít a test lelki egyensúly kialakításában

VI. Gonádi – a gerincből kilépő idegek holisztikája – diagnosztika

A Gonádi rendszer értelmezése

Ezen bonyolult idegrendszeri működés mögött egy szemmel nem látható irányító mechanizmus áll, melynek szerves részeként működik minde élőlény.

A fej, az agy, mint egy adó-vevő állomás érzékeli a felsőbb energetikai jeleket, impulzusokat, fogadja, átalakítja, majd általa működésbe hozza a fizikai szinteken is gépezetét.

A test félig zárt-félig nyitott, az univerzummal szervesen kapcsolódó, annak törvényszerűségeivel összhangban működő élő szervezet.

A Gonádi rendszer értelmezése túlmutat a szemmel látható fizikai síkon érzékszerveinkkel felfogható érzékeléseken.

A központi idegrendszer, és a vegetatív idegrendszer csatornái finomanyagi  tehát GONÁDIKUS csatornák. Éterikus csatornák.

A bennük áramló idegimpulzusok irányítják a szervek, szövetek funkcióihoz szükséges fimom-és durva anyagi energiákat az AGY és Gerincvelő rendszereken.

Nyitott csatorna neve: Sukhra. Zárt csatorna neve: Dukha.

Természetesen a zárt csatorna nem teljes lezárást jelent. Ilyenkor részleges felsőbb energia áramlással kevésbé sikeres, kevésbé vitális élet élhető.

A cél tehát több módszer alkalmazásával ráhangolódni a felső vezetésre, nyitottá válni, így élni.

A fejlődéssel javítható, folyamatosan emelhető a nyitottság mértéke.

A VI. szint képzésén megtanuljuk a gerinc mellett tapintható blokkokat érzékelni, feloldani, a blokkokhoz kapcsolódó érzelmi minőségeket feltárni, ezzel az öngyógyító folyamatok aktiválódnak.

A haladó VII. szinten pedig a gerinc szegmentekhez tartozó szerveket ismertetjük, a blokkolt szegment szervi elváltozásait tanuljuk, illetve azok alternatív terápiáit.

E két szint egymásra épül.

VII. Gonádi – a gerincből kilépő idegek holisztikája – terápiák 

A Gonádi rendszer értelmezése

Ezen bonyolult idegrendszeri működés mögött egy szemmel nem látható irányító mechanizmus áll, melynek szerves részeként működik minde élőlény.

A fej, az agy, mint egy adó-vevő állomás érzékeli a felsőbb energetikai jeleket, impulzusokat, fogadja, átalakítja, majd általa működésbe hozza a fizikai szinteken is gépezetét.

A test félig zárt-félig nyitott, az univerzummal szervesen kapcsolódó, annak törvényszerűségeivel összhangban működő élő szervezet.

A Gonádi rendszer értelmezése túlmutat a szemmel látható fizikai síkon érzékszerveinkkel felfogható érzékeléseken.

A központi idegrendszer, és a vegetatív idegrendszer csatornái finomanyagi  tehát GONÁDIKUS csatornák. Éterikus csatornák.

A bennük áramló idegimpulzusok irányítják a szervek, szövetek funkcióihoz szükséges fimom-és durva anyagi energiákat az AGY és Gerincvelő rendszereken.

Nyitott csatorna neve: Sukhra. Zárt csatorna neve: Dukha.

Természetesen a zárt csatorna nem teljes lezárást jelent. Ilyenkor részleges felsőbb energia áramlással kevésbé sikeres, kevésbé vitális élet élhető.

A cél tehát több módszer alkalmazásával ráhangolódni a felső vezetésre, nyitottá válni, így élni.

A fejlődéssel javítható, folyamatosan emelhető a nyitottság mértéke.

A VI. szint képzésén megtanuljuk a gerinc mellett tapintható blokkokat érzékelni, feloldani, a blokkokhoz kapcsolódó érzelmi minőségeket feltárni, ezzel az öngyógyító folyamatok aktiválódnak.

A haladó VII. szinten pedig a gerinc szegmentekhez tartozó szerveket ismertetjük, a blokkolt szegment szervi elváltozásait tanuljuk, illetve azok alternatív terápiáit.

E két szint egymásra épül.

VIII. Ayurvédikus babamasszázs 

 

Gyakorlott masszőröknek indítjuk e kurzusunkat.  A masszőr azt tanulja meg e képzés során, hogy kismamáknak, kisbabás anyukáknak, tudjon segítséget nyújtani az ayurvéda speciális masszázsának megtanításával.

A preventív gondozás, a szeretetteljes érintés közelebb hozza a család tagjait egymáshoz, az érintés lelki nyugalmat,  ad a kisbabának, pótolhatatlan biztonságo,t és az érzékeny kis bőrnek ápoló kényeztetést. A kiegyensúlyozott kisbabák mindig egészségesebben fejlődnek. A harmónia érinti az egész családot!

A babamasszázs jótékony hatásai: 

 • támogatja a szervezet kiegyensúlyozott működését
 • jó hatással van a testi fejlődésre
 • javítja az emésztést, csökkenti a hasfájást
 • serkenti a vérkeringést, a szívműködést, a légző és emésztőrendszer működését
 • elősegíti a mozgás-koordináció fejlődését
 • erősíti az immunrendszert
 • a masszírozott babák jobban alszanak, nyugodtabbak

átsegíti a babát a betegségek, fogzási nehézségek megpróbáltatásain